Jdi na obsah Jdi na menu

Nemocniční kočičky a jejich zachraňování

19. 5. 2007


Jistě to znáte. Jdete někde v parku nebo po ulici a vidíte kočku nebo kotě. Hodně těchto pouličních kočiček se vyskytuje u nemocnic. Najdou se obětaví lidé, jako např. paní Jirková čtěte na DUMCE http://www.volny.cz/dumka/, kteří se o ně starají.
U nemocnice dlouhodobě nemocných v areálu Vysočanské nemocnice se také vyskytovala tlupa těchto kočiček. Byly zde různě zbarvené a různě staré kočičky a kocouři. Hlavním hlídajícím kocourem je černý kocourek s bílými tlapkami a bílou skvrnou na čumáčku. Však také většina koťat je mu podobná.
O kočičky se stará paní Vávrová, která bydlí ve Vysočanech a také pracovníci finančního úřadu pro Prahu 9, jejichž budova je v blízkosti. Již se podařilo před zimou odchytit a rozebrat si několik koťat i dospělejších koček. Také paní Vávrová jich měla doma několik, některé se podařilo umístit na umísťovací výstavě v Lucerně. Bohužel umisťování není bez rizika, i když se vám potenciální zájemce zdá jako vhodný pro vaši kočičku. Několik se jich vrátilo zpět, ať už proto, že noví pěstouni /to je lepší než majitelé,ne?/ zjistili náhlou alergii na srst, nebo jiné výmluvy nebo že se o ně nedostatečně starali. A tak kočička/kocourek putuje zpět a znovu se snaží o umístění.
Finančně jistě pochopíte, jak je to náročné, starat se o takovou kolonii, zvláště když kočičky přibývají, ať už rozmnožením, nebo tím, že se tu vyskytne nové kotě, ostatním nepodobné - čili někdo ho vyhodil. Paní Vávrová je důchodkyně, lidé z finančáku se také snaží, ale co platno, krmení je drahé a také je třeba občas nějakého kocoura či kočičku léčit. Přesto díky paní Vávrové a pracovníkům z finančáku Prahy 9 se kočičkám nedaří až tak zle.
Přesto jsme se tehdy rozhodly, že kočičky, hlavně vedoucího kocoura, necháme odchytit a vykastrovat. Pak po kastraci a ošetření se vrátí zpět do nemocnice. Paní ředitelka nemocnice s tím souhlasí, jistě si uvědomuje, že by se tam nastěhovali jiné kočky. A kočky jsou užitečné, loví myši a nemocné ptáky. Do akce se zapojila také paní ing. Pohludková z MÚ odboru životního prostředí Prahy 9 http://www.praha9.cz/ Odchyt provedlo OS Podbrdsko – paní Bára Kolmanová z Řevnic http://www.kocky-online.cz/.
Díky všem, kteří nemocničním kočkám pomáhají a starají se o ně a snaží se jim ulehčit jejich životní existenci.
A jak to dopadlo? Společnými silami paní Vávrové a Báry Kolmanové z Podbrdska se podařilo postupně všechny kočičky odchytit, vyléčit a vykastrovat. Malá koťata a některé kočky paní Vávrová umístila buď přímo zájemci nebo na umísťovacích výstavách. Ostatní byly vypuštěny zpět a paní Vávrová je obětavě chodí krmit. Vidí-li nemocnou kočku, pokusí se ji odchytit a vyléčit. Jinak sama má v bytě 2+1, kde žije také její dcera s manželem, svojich pět kočiček. A nyní již díky její snaze jsou v areálu již jen kočičky nově přibylé. Některé kočičky má ještě paní Vávrová doma a chcete-li se některé ujmout, podívejte se do nabídky kočiček k umístění http://mujweb.cz/www/alev.cz/vavrova/vavrova.htm .
Je pravda, že se občas stane, že některá již nejde vyléčit nebo se ji nepodaří odchytit nebo nějakou najde přejetou. Je z toho vždy velice smutná, ale tak to je i u lidí, a jinak kočičkám věnuje všemožnou svoji péči. Spolupracuje i s útulky, kteří ji pomohou buď s odchytem nebo pozvou na výstavu.
Rozhodně je lepší, když se někdo takto o venkovní kočičky stará a má je pod kontrolou, než když žijí úplně bezprizorně.Také je důležité pokusit se je odchytit a vykastrovat, aby se nemnožili.
A tak velice děkuji a velice si vážím paní Vávrové za její přístup k problému s venkovními kočičkami.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář